06 - 33 68 65 19 info@zzpd.nl

Proforma factuur

Een ZZP proforma factuur is een proef factuur die u als ondernemer kan toepassen. De proforma factuur voldoet niet aan de eisen die de belastingdienst stelt aan de factuur. Als u goed oplet zult u zien dat een correcte factuur meer informatie bevat dan de proforma factuur.

Proforma facturen worden niet veelvuldig toegepast. Let u goed op, de kans bestaat dat er 2 geldstromen gecreëerd worden. Ontvangsten van de normale factuur maar ook ontvangsten van proforma facturen. Dat laatste kan leiden tot een zwart geld circuit. De belastingdienst stelt hoge eisen aan het hanteren van proforma facturen en zal dit heel nauwkeurig bekijken.

Buitenlandse proforma invoice

Er zijn buitenlandse leveranciers die een ZZP proforma invoice geven. Meestal is er geen BTW gefactureerd, BTW proforma invoice is niet van toepassing. Echter de proforma factuur moet vervangen worden door een echte factuur. Dit is van belang voor het opvoeren van de kosten in de boekhouding, het verlagen van de winst en om uiteindelijk minder belasting te betalen