06 - 33 68 65 19 info@zzpd.nl

Voor- en nadelen van FISCAAL PARTNERSCHAP

Na het huwelijk is men ook automatisch elkaars fiscale partner. Dat heeft voor- én nadelen voor de ZZP-er. Vanwege de voordelen kunnen ook stellen die niet getrouwd zijn ervoor kiezen door de Belastingdienst als fiscale partners te worden gezien. Tot en met 2010 kunnen ongehuwde samenwoners ieder jaar kiezen voor fiscaal partnerschap. Het is ook toegestaan te wisselen, dus het ene jaar wél fiscaal partnerschap en het volgende jaar geen fiscaal partnerschap.

Vanaf 2011 geen keuze voor fiscaal partnerschap Niet alleen gehuwde maar ook veel ongehuwde stellen hebben dan geen keuze meer. Samenwoners die samen een kind, huis of samenlevingscontract hebben zijn dan automatisch fiscale partner.

Samenwoners

De grote groep samenwoners die nog nooit bij de notaris zijn geweest en die zonder gezamenlijke kinderen in een huurhuis wonen, moet bij hun volgende aangifte goed nadenken: willen wij elkaars fiscale partner zijn of niet? De aangifte 2010 is de laatste keer dat een eenvoudige keuze voldoende is. Wordt in de aangifte 2010 gekozen voor fiscaal partnerschap dan blijft dat ook zo voor de toekomst. Indien men niet kiest voor fiscale partnerschap maar wil men dat in de toekomst wel, dan moet dat bij de notaris geregeld worden.

Voordelen van fiscaal partnerschap ZZPer

Fiscale partners mogen een aantal aftrekposten, b.v. hypotheek of studiekosten, onderling op de voordeligste wijze verdelen. Heeft een stel een huis en een hypotheek dan is het b.v. toegestaan de aftrekpost op te voeren bij de partner met het hoogste inkomen, óók als hij niet de eigenaar van dat huis is.

Ook wanneer één partner een inkomen heeft, is fiscaal partnerschap voordelig. De niet-verdiener heeft dan namelijk recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting. Dit kan per jaar oplopen tot € 2.000 netto.

Zonder fiscaal partnerschap kan iedere partner alléén de kosten van zijn aandeel in de hypotheek schuld als aftrekpost opvoeren. Dat is jammer als een van de partners geen inkomen heeft b.v. omdat er kinderen zijn gekomen en de andere het toptarief betaalt omdat hij veel werkt.

Nadelen fiscaal partnerschap

Veel aftrekposten kennen een drempel. Bij fiscale partners wordt de drempel vastgesteld op basis van beide inkomens. Wanneer er niet gekozen wordt voor fiscaal partnerschap dan behoudt iedere partner zijn eigen aftrekpost maar heeft ook zijn eigen drempel.

Fiscale eenheid

Er zijn verschillende soorten Fiscale eenheid;
–       Fiscale eenheid inkomstenbelasting – fiscaal partnerschap ( particulieren )
–       Fiscale eenheid bedrijven
–       Fiscale eenheid Vennootschapsbelasting
–       Fiscale eenheid BTW